Proud to be Senior

Zorg voor ouderen in de knel

maart 14th, 2014

Van de Nederlandse gemeenten maakt 40 procent zich zorgen omdat niet weten hoe ze de zorg die ze in 2015 moeten gaan leveren kunnen leveren voor het beschikbare budget. Uitsluiting van bepaalde groepen dreigt.

 

Uit een onderzoek dat de Volkskrant heeft gedaan blijkt dat 40 procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat zal zijn om de zorg te bieden die zij in 2015 aan thuiswonende ouderen en gehandicapten moet gaan leveren. Het voor de zorg beschikbare budget is onvoldoende.

In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding, dagbesteding en kortdurende opvang voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in een instelling wonen. Ook de door ziekte noodzakelijke huishoudelijke hulp moeten burgers van hun de gemeente  gaan ontvangen. Maar het budget voor huishoudelijke hulp wordt vanaf 2015 met 40 procent gekort en ook de andere zorg moet voor minder geld. De idee is dat gemeenten de eigen burgers beter kennen dan de rijksoverheid en daarom goedkoper kunnen werken.

De gemeenten zien dat nog niet, van de 161 gemeenten die de Volkskrant polste  blijkt 40 procent denkt dat zij niet of moeilijk in staat is om de zorg te organiseren voor het beschikbare budget. Slechts een derde van de gemeenten heeft er vertrouwen in dat ze in staat is de zorg te leveren die haar burgers nodig hebben, een vijfde van de gemeenten  weet al zeker dat het niet gaat lukken en nog eens een vijfde heeft grote zorgen over de realiseerbaarheid.

Om toch met het budget uit te komen denken gemeenten er aan om bepaalde groepen uit te sluiten. Zo zouden mensen met een hoog inkomen of groot vermogen zelf de zorg maar moeten organiseren en ook zorgvragers met een groot sociaal netwerk moeten het zelf maar zien op te lossen. Maatregelen die volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten niet mogen. Wel is een hogere eigen bijdrage volgens de wet een mogelijkheid of een goed gesprek over de inzet van het sociale netwerk, maar uitsluiten of afdwingen mag niet. De mogelijkheid die rest is het korten op de te leveren uren.

 

Nico van Scheijndel

14 maart 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.