Proud to be Senior

Dat er een jaarlijkse medicijncheck is die veel ziekenhuisopnamen kan voorkomen en miljoenen euro’s bespaart is bij ouderen nog maar weinig bekend. Artsen en apotheken maken geen reclame want het verdient te weinig.

 

Maandelijks belanden er duizenden personen door foutief medicijngebruik in het ziekenhuis. Door verkeerd medicijn gebruik of een verkeerde combinatie van medicijnen en drogistartikelen kan een gevaarlijke cocktail ontstaan. Het gevolg van die foute combinatie van geneesmiddelen zijn valincidenten, auto-ongelukken en ziekenhuisopnamen. Ouderenorganisatie Unie KBO pleit voor meer bekendheid van de jaarlijkse medicijncheck die artsen en apothekers kunnen uitvoeren. Er vragen nu slechts weinigen om een dergelijke check en de artsen en apothekers bieden het uit zichzelf te weinig aan. Dat artsen en apothekers niet erg enthousiast zijn komt volgens de Unie KBO doordat zij de vergoeding voor de medicijncheck te laag vinden of omdat er onvoldoende capaciteit zou zijn.

Ouderen staat als ze al kennis hebben van de medicijncheck ook niet altijd te trappelen om hun medicijngebruik te laten controleren. De vergoeding die artsen en apothekers ontvangen valt namelijk onder het verplichte eigen risico.

De Unie KBO wil de bekendheid van de medicijncheck onder ouderen bevorderen en de vergoeding buiten het eigen risico laten vallen. Juist medicijngebruik voorkomt veel groot en klein leed en bespaart ons allemaal naar schatting honderd miljoen euro per jaar.

 

Nico van Scheijndel

14 februari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.