Proud to be Senior

Aanvaarden erfenis moet anders

februari 6th, 2014

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd waarin erfgenamen die zuiver aanvaard hebben bij een onverwachte schuld toch niet met de brokken blijven zitten.

 

De nieuwe Wet bescherming erfgenamen tegen onverwachte schulden, moet erfgenamen die zuiver aanvaard hebben beschermen tegen schulden die ze niet kenden. Komt zo’n onverwachte schuld boven water dan moet de erfgenamen die zuiver aanvaard hebben die nu uit eigen zak betalen. Zuiver aanvaarden betekent dat je alle bezittingen én alle schulden erft, de standaard aanvaarding in Nederland. Met de nieuwe wet wil staatssecretaris Teeven van Justitie erfgenamen die met een onverwachte schuld geconfronteerd worden de gelegenheid geven de rechter te vragen of zij die schuld wel moeten betalen.

Nu moeten erfgenamen die willen verwerpen omdat ze meer schulden dan bezittingen verwachten  actie ondernemen. Ook bij beneficiair aanvaarden, dat wil zeggen, eerst alle bezittingen optellen en de schulden aftrekken voordat er besloten wordt te aanvaarden  of verwerpen, moeten de erfgenamen dit melden bij de griffie van de rechtbank en kosten maken.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Jeroen Recourt wil dat de staatsecretaris nog een stapje verder gaat en van beneficiaire aanvaarding de standaard maakt, net zoals bij de ons omringende landen. Op die manier ben je als erfgenaam nooit voor meer schulden aansprakelijk dan er bezittingen zijn. Een standaard beneficiaire aanvaarding is zeker zinvol, want het wetsvoorstel van de staatsecretaris beschermd niet tegen bekende schulden die een erfenis toch negatief kunnen maken. Bijvoorbeeld als een woning uiteindelijk voor een lager bedrag verkocht wordt dan de op de woning rustende hypotheek. De hypotheek is immers geen onverwachte schuld.Directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beschouwt de nieuwe wet als een stap in de goede richting.

Dat de staatssecretaris met de nieuwe wet komt is omdat  het sinds de crisis steeds vaker voorkomt dat erflaters slechts schulden nalaten.

 

Nico van Scheijndel

6 februari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.