Proud to be Senior

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind december op 109 procent, iets minder dan eind november, maar ruim boven de minimale dekkingsgraad. Korten op de pensioenen op is enkele fondsen na dan ook niet nodig.

 

Waarschijnlijk moeten in april dit jaar toch nog 30 tot 35 pensioenfondsen korten op de pensioenen. Veel minder dan de 68 fondsen die in april 2013 een korting op de pensioenen moesten toepassen. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenen was eind december dan ook aanzienlijk hoger dan de eindstand op 1 januari 2013. De gemiddelde dekkingsgraad is in 2013 van 102 naar 109 procent gestegen in 2013. Grote fondsen zoals het ABP en Zorg en Welzijn (PGGM) hoeven waarschijnlijk niet te korten. De grote metaalfondsen PMT en PME naar verwachting wel.

De gestegen rekenrente en de goede resultaten op beleggingen hebben de meeste pensioenfondsen er weer bovenop geholpen. Toch is voorzichtigheid geboden, want al is de gemiddelde dekkingsraad van de AOW Hewitt pensioenbarometer over 2013 met 7 procent gestegen, het blijft een gemiddelde dat ook in 2013 fluctueerde. Indexeren van pensioenen bij fondsen met net iets meer dan de minimale dekkingsgraad van 104,3 procent is dan ook niet aan de orde. Daarvoor moet de dekkingsgraad van een pensioenfonds toch wel boven de 110 procent liggen.

Moet een fonds toch korten in 2014, dan is dat naar verwachting slechts tiende van procenten. Helaas scoort een aantal fondsen nog zo slecht dat hogere kortingen van meerdere procenten noodzakelijk zijn. Gelukkig is het beeld voor het overgrote deel van de gepensioneerden en pensioendeelnemers dat de zwaarste tijde voorbij zijn en dat korten achter de rug is.

 

Nico van Scheijndel

3 januari 3014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.