Proud to be Senior

Discriminatie op basis van leeftijd is de afgelopen 12 maanden het meeste ervaren door de ruim 12.500 mensen die op dit gebied zijn ondervraagd. Goede tweede is discriminatie op etnisch herkomst.

 

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) presenteert vandaag haar rapport Ervaren discriminatie in Nederland. Het SCP ondervroeg 12.552 Nederlanders naar ervaren discriminatie in de afgelopen twaalf maanden. Discriminatie bij het zoeken naar werk of op straat. Uit het onderzoek blijkt dat discriminatie op basis van leeftijd het meest voorkomt. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar discriminatie op basis van leeftijd ervaren. Vooral 55- tot 64-jarigen hebben het gemerkt, 37 procent van hen brengt een afwijzing bij een sollicitatie in verband met hun leeftijd. Bij de 45- tot 55-jarigen is dat 25 procent.

Een goede tweede is discriminatie op grond van etnische herkomst, 8 procent van de ondervraagden heeft daar mee te maken gehad. Het betreft dan discriminatie in de openbare ruimte, maar ook het moeilijker vinden van een stageplaats, vaker en gerichtere controle door de politie of minder salaris dan een autochtone Nederlander.

Verder heeft een kwart van de homoseksuele mannen en lesbische vrouwen het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie en hebben mensen met een beperking zich voor 20 procent gediscrimineerd gevoeld.

De ervaren discriminatie is niet altijd zo duidelijk als uitgescholden of bedreigd worden. De oudere sollicitanten weten niet zeker of hun leeftijd de doorslaggevende factor bij de afwijzing is, maar als een flauwekul reden wordt opgegeven ligt het er wel erg dik op.

Het SCP-rapport heeft onderzocht bij wie en hoe vaak er gediscrimineerd wordt. De uitkomst biedt geen mooie cijfers, maar misschien wel inzicht in ons gedrag en mogelijk leidt die bewustwording tot meer gelijkwaardiger behandeling zoals artikel 1 van onze grondwet voorschrijft.

 

Nico van Scheijndel

24 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.