Proud to be Senior

Acceptgiro onder druk

januari 30th, 2014

De gezamenlijke ouderenbonden vragen aandacht voor ouderen die niet mee (kunnen) gaan met het steeds verder digitaliseren van het betalingsverkeer. Eerst een goed alternatief voor de acceptgiro, dan pas verder digitaliseren.

 

De samenwerkende ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM, verenigd in de CSO  heeft de Tweede Kamer gevraagd kritisch de steeds verder gaande digitalisering van het betalingsverkeer oog te volgen. Het CSO wil dat de acceptgiro blijft totdat er een goed alternatief is.

Het CSO constateert dat steeds meer betalingsverkeer digitaal wordt afgewikkeld. Banken eisen het soms zelfs van hun klanten, niet automatisch betalen kost meer en alternatieven zijn er vaak niet. Het CSO heeft daarom de Vaste Kamercommissie van Financiën van de Tweede Kamer gevraagd de kwetsbare personen niet uit het oog te verliezen. Het CSO denkt dan aan ouderen, personen met een functiebeperking, niet-internetbezitters, laagopgeleiden en inactieven.

Volgens het CSO zijn er op dit moment onvoldoende aanvaardbare alternatieven voor de kwetsbare groepen, waaronder ouderen. Verder digitaliseren is prima, maar er moeten voldoende aanvaardbare alternatieven zijn voor mensen die niet mee kunnen of willen. Het CSO vraagt de Tweede Kamer te stimuleren dat er alternatieven komen, verbetering van de toegang tot het digitale betalingsverkeer en de handhaving van fysieke betalingsdiensten totdat de aanvaardbare alternatieven er zijn.

 

Nico van Scheijndel

30 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.