Proud to be Senior

Ondanks dat het beter gaat met de pensioenfondsen zullen volgend jaar volgens De Nederlandse Bank toch nog weer iets meer dan 30 fondsen moeten korten op de pensioenen.

 

De ellende is voor de deelnemers en gepensioneerden van meer dan 30 pensioenfondsen nog niet voorbij. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) zullen er april 2014 iets meer dan 30 fondsen moeten gaan korten op de pensioenen. Eerder dit jaar verwachtte de DNB nog dat 37 fondsen zouden moeten gaan korten, dit aantal is dus iets naar beneden teruggeschroefd. De fondsen die zullen moeten gaan korten hebben hun deelnemers en gepensioneerden al gewaarschuwd, maar weten pas eind december of het inderdaad niet anders kan. Eind december loopt namelijk de herstelperiode van vijf jaar af, eind december moet de dekkingsgraad van het pensioenfonds minimaal 104,3 procent zijn, is die lager, dan moet er gekort.

In april dit jaar moesten nog 66 fondsen hun deelnemers en gepensioneerden teleurstellen, in 2014 is dit aantal gelukkig lager. Andere fondsen doen het juist heel goed en zitten soms al riant boven de minimale dekkingsgraad. Of die fondsen al weer een helemaal of gedeeltelijk gaan indexeren is nu de grote vraag. Herstel van niet geïndexeerde jaren mag pas wanneer de dekkingsgraad boven de 125 procent komt. Maar al te snel zal dit niet gebeuren, want juist gisteren kregen de fondsen al een waarschuwing van de BNB-bestuurder Joanne Kellermann. Fondsen die snel weer indexeren hebben volgens haar wel wat uit te leggen.

 

Nico van Scheijndel

6 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.