Proud to be Senior

Minder AOW bij inwonend kind

november 14th, 2013

AOW’ers die met een kind samenwonen krijgen vanaf juli 2014 minder AOW als dit kind ook inkomen heeft in de vorm van loon of uitkering.

 

Vanaf volgend jaar juli wil het kabinet de zogenaamde kostendelersnorm in voeren. Door die nieuwe norm krijgen mensen met een uitkering die een woning met iemand anders delen minder uitkering, ook een AOW’er die met een kind samenwoont. De meeste aandacht gaat bij de invoering van de kostendelersnorm uit naar personen die een bijstandsuitkering ontvangen, maar zij zijn niet de enige die met de nieuwe maatregel te maken krijgen. Naast de bijstand krijgen mensen die een Anw, IOAW, IOAZ en een uitkering volgens de toeslagenwet met een lager inkomen te maken wanneer ze niet zelfstandig wonen.

Naast de kostendelersnorm wordt de uitvoering van de bijstandswet (WWB) strenger. Bijstandontvangers moet eerder aangeboden werk accepteren, moet zich correct gedragen en kleden, doen ze dat niet dan kan de gemeente de uitkering voor drie maanden stop zetten.

De nieuwe maatregelen moet het kabinet jaarlijks 250 miljoen euro opleveren. Tegen de maatregel is veel politieke weerstand, de SP noemt de plannen een regelrechte ramp en GroenLinks spreekt van het stigmatiseren van bijstandsgerechtigden. Of die weerstand genoeg is om de maatregel tegen te houden is nog maar de vraag. Niet in de laatste plaats omdat het kabinet al eerder van plan was om de AOW’ers die met een kind samenwonen vanaf 1 januari 2015 in plaats van een alleenstaande AOW al een gehuwden-AOW toe te kennen, een inkomensachteruitgang van € 330 bruto per maand.

 

Nico van Scheijndel

14 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.