Proud to be Senior

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober verder gestegen naar 110 procent. Net als in september steeg de dekkingsgraad met 3 procent.

 

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is volgens de Aon Hewitt pensioenbarometer in oktober weer met 3 procent gestegen. De gemiddelde dekkingsgraad komt daarmee op 110 procent na een stijging van eveneens 3 procent in september. Oorzaak van de stijging zijn de hogere rekenrente en de goede bellegingsresultaten.

Op het positieve geluid is echter wel wat af te dingen, het is namelijk een gemiddelde. Er zijn nog steeds een flink aantal fondsen die de minimale dekkingsgraad van 105 procent niet halen. Wanneer die fondsen eind december niet minimaal 104,3 procent dekkingsgraad hebben, zullen die fondsen in april 2014 moeten korten op de pensioenen. De kans dat dit gebeurt is best groot. De actuele marktrente is in oktober namelijk wat gedaald. Daardoor daalt de (driemaands) gemiddelde rente waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen berekenen over november. Mocht de gemiddelde rente over de maanden september, oktober en november inderdaad gedaald zijn, dan daalt ook de dekkingsgraad en komt korten dichterbij.

De beleggingsresultaten van de pensioenfondsen blijven ondertussen zeer goed, het gemiddelde vermogen van de pensioenfondsen is in oktober met 1,7 procent toegenomen.

 

Nico van Scheijndel

4 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.