Proud to be Senior

In concept Wet Maatschappelijke Ondersteuning staat dat gemeente ouderen indringend mogen vragen om voor de ontvangen zorg iets terug te doen.

 

Staatssecretaris Van Rijn heeft de concept Wet Maatschappelijke Ondersteuning naar de Raad van State heeft gezonden voor advies. In de concept wet staat onder andere dat gemeenten vanaf 2015 de ontvangers van zorg mogen vragen om iets terug te doen voor de ontvangen zorg. Als voorbeelden worden gegeven, het voorlezen op de voorschoolse opvang of een oud-boekhouder die helpt bij de schuldhulpverlening. De gemeenten mogen het gevraagde vrijwilligerswerk niet verplicht opleggen, maar wel de zorgontvanger indringend verzoeken om iets terug te doen.

In de nieuwe wet kunnen gemeenten bij een zorgaanvraag de zorgvrager oproepen eerst een beroep te doen op de mensen die hij kent. Lukt dat niet, dan wordt gekeken in hoeverre hij kan meebetalen aan de zorg. Wil dat ook niet, dan kan de gemeente iets terugvragen van de zorgontvanger, zoals het genoemde vrijwilligerswerk.

Naar verwachting krijgen 750.000 mensen met de nieuwe wet te maken, de helft daarvan krijgt al hulp via de gemeenten, de andere helft ontvangt de zorg nog via de AWBZ.

 

Nico van Scheijndel

3 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.