Proud to be Senior

Ons pensioenstelsel is nog steeds het op een na beste pensioenstelsel ter wereld, maar de trend is neerwaarts en een aantal zaken verslechtert.

 

Het Nederlandse pensioenstelsel is op dat van Denemarken na het beste ter wereld. Wel zijn we wat punten op de ranglijst van de Global Pensioen Index van Mercer gezakt. Scoorden we vorig jaar nog een 7,89, dit jaar zaken we naar 7,83. De score van de nummer drie, Australië steeg juist. De toekomstbestendigheid van ons pensioenstelsel is in de index toegenomen, maar de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimum inkomen kunnen garanderen juist iets gedaald. Dat we iets gedaald zijn op de index komt voornamelijk door de onduidelijkheid over de rekenrente en de tegengestelde belangen op dit gebied.

De Glabal Pensioen Index van Mercer bestaat uit een overzicht van de pensioenstelsel van 20 landen. Met de index kan zij uitspraken doen over de pensioenstelsel voor 55 procent van de wereldbevolking.

Vandaag behandelt de Eerste Kamer onder andere de pensioenwetsvoorstellen over de verlaging van de maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen. De afloop van dit debat is alles behalve zeker en heeft grote gevolgen voor de drie miljard bezuinigingen die het bakent met de invoering van deze nieuwe wetten heeft ingeboekt.

 

Nico van Scheijndel

8 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.