Proud to be Senior

Oudere werkzoekenden die in de bijstand terecht komen worden vrijwel altijd net zo begeleid als jongere werkzoekenden, maar dat moet volgens de arbeidsinspectie anders.

 

Uit een rapport van de inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, zijn gemeenten niet effectief bij het begeleiden van oudere werkzoekenden naar nieuw werk. Slechts 16 procent van de gemeenten heeft specifiek beleid om oudere werkzoekenden die na de WW in de bijstand zijn beland te begeleiden naar werk. Wellicht is dat mede verantwoordelijk voor het feit dat werklozen van 45 jaar en ouder nauwelijks aan werk worden geholpen.

Volgens de inspectie hebben oudere werkzoekenden een extra duwtje in de rug nodig. De oudere werklozen staan door de langere tijd dat ze al werkzoekend zijn op grotere afstand tot de arbeidsmarkt en hebben bovendien met werkgevers te maken die niet zitten te wachten op oudere werknemers. De oudere werkzoekende in de bijstand net zo begeleiden als de jongeren heeft volgens de inspectie geen zin. Gemeenten moeten hun oudere werkzoekende stimuleren om breder te zoeken naar werk dan zij in het verleden hebben gedaan. Gemeenten moeten daarnaast structurele afspraken maken met werkgevers, dat gebeurt volgens de inspectie nu nog bijna nooit.

 

Nico van Scheijndel

22 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.