Proud to be Senior

Pensioen is een achtbaan

augustus 2nd, 2013

Ging in juni de gemiddelde dekkingsgraad nog met 3 procent achteruit, eind juli was hij juist weer 3 procent gestegen en bedraagt de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen weer 104 procent.

 

De pensioenbarometer van adviesbureau Aon Hewitt laat het grillige beeld zien van een op en neergaande dekkingsgraad. Daalde de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in juni nog met 3 procent, in juli kwamen die 3 procent er weer bij. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen bedroeg eind juli weer 104 procent. De stijging komt voor een groot deel van de hogere rekenrente waardoor de pensioenfondsen minder geld hoeven aan te houden. Bovendien stegen de vermogens van de pensioenfondsen met 1,5 procent.

De gemiddelde dekkingsgraad zit nu weer dicht tegen de minimale dekkingsgraad van 105 procent aan. Dat wil nog niet zeggen dat alle pensioenfondsen uit de gevarenzone zijn. Zelfs met 3 procent stijging van de dekkingsgraad komen de metaalpensioenfondsen PME en PMT nog niet boven de 100 procent dekking uit. Het ABP zou de 100 procent net aantikken, maar of dat voldoende is om volgend jaar niet opnieuw te hoeven korten op de pensioenen zullen we pas eind van 2013 weten.

 

Nico van Scheijndel

2 augustus 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.