Proud to be Senior

Een nieuw te ontwikkelen adviessysteem moet het fietsen voor oudere fietsers veiliger maken. Het project Veilig en bewust op de fiets, is van start gegaan.

 

Een nieuw adviessysteem moet oudere fietsers gaan helpen veiliger te fietsen. Het adviessysteem geeft informatie over veilige routes of gevaarlijke weersomstandigheden. Het systeem informeert en waarschuwt voor gevaarlijke locaties en situaties (bijvoorbeeld obstakels) en gevaarlijk weggedrag van de fietser zelf. Bij dat laatste mag gedacht worden aan te snel fietsen, teveel slingeren of overhangen naar een kant. Bovendien geeft het systeem informatie over verkeersborden.

Maar voordat het zover is inventariseren de initiatiefnemers van het project Veilig en bewust op de fiets het fietsgedrag en de wensen van de oudere (55-plussers) fietsers. Onderzocht wordt onder andere welke ervaringen oudere fietsers hebben met beperkingen en hun ervaringen met gevaarlijke situaties. Vervolgens inventariseren de ontwikkelaars de technische eisen en onderzoeken welke bruikbare componenten al op markt zijn. Voordat het systeem te koop zal zijn testen de ontwikkelaars het eerst in een veilige omgeving.

De ontwikkeling van het adviessysteem voor de oudere fietsers is een samenwerking van TNO, Roessingh Research and Development en de Fietsersbond.

 

Nico van Scheijndel

3 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.