Proud to be Senior

Pensioen risicovoller

juli 5th, 2013

Vandaag bespreekt het kabinet een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma over de toekomst van de pensioenen. Volgens het voorstel krijgen pensioenfondsen de mogelijkheid om risicovoller te beleggen.

 

Nu nog is de beleggingsspeelruimte van pensioenfondsen beperkt omdat ze een pensioen garanderen op basis van een vooraf vastgesteld bedrag. Door risicovoller te gaan beleggen wordt het pensioenbedrag onzekerder. Volgens pensioenfonds Zorg en welzijn is de kans op verlaging van het pensioen bij risicovollere beleggingen 30 procent groter. Toch is de gemiddelde verlaging van de pensioenen over 15 jaar genomen volgens het pensioenfonds 2 procent lager dus dan de huidige verlaging van 8 procent.

De pensioenfondsen zijn niet verplicht om risicovoller te gaan beleggen. De fondsen krijgen een keuze tussen doorgaan zoals ze dat nu doen of het nieuwe systeem toepassen. Met de nieuwe wetgeving wordt pensioenfondsen echter wel een instrument om de dekkingsgraad op peil te houden ontnomen: ze mogen de pensioenpremies niet meer laten stijgen. De kans op verlaging van de pensioenen bij veilig beleggen neemt daardoor wel toe.

Door risicovoller te gaan beleggen is de kans op een hoger rendement groter. ‘Een hoger verwacht rendement kan alleen worden behaald door ook meer risico’s te accepteren’, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma in het wetsvoorstel. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, het ABP en Zorg en Welzijn zijn in principe voorstander van de nieuwe pensioenwetgeving. Deze fondsen wijzen er op dat het nieuwe, risicovollere pensioen eerlijker uitvalt voor jongere generaties.

Mocht het kabinet vandaag akkoord gaan met het wetsvoorstel dan zal de nieuwe wetgeving de komende maanden aan de verschillende spelers die betrokken zijn bij de pensioenen worden voorgelegd. Uiteindelijk moet de nieuwe wetgeving in 2015 ingaan.

 

Nico van Scheijndel

5 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.