Proud to be Senior

Pensioen miljoenen gekort

juli 18th, 2013

De dekkingsgraad van de vijf grootste pensioenfondsen is in het tweede kwartaal flink gedaald, een fikse korting op de pensioenen in april 2014 is niet uitgesloten.

 

Als de dekkingsgraad de komende maanden niet flink stijgt wacht een tweede korting voor miljoenen gepensioneerden en penioenopbouwers. Zo is de dekkingsgraad van het grootste Nederlandse pensioenfonds, het ABP voor ambtenaren en onderwijs met vier procent gezakt naar 97 procent. Als daar niets aan veranderd is in 2014 zelfs een korting van 7 procent mogelijk op de pensioenen van het ABP.

Ook de metaalfondsen PME en PMT doe het slecht. Metaalfonds PME had aan het einde van het tweede kwartaal slechts een dekkingsgraad van 96,6 procent. Het fonds PMT deed het nog iets slechter met eind juni een dekkingsgraad van 96,3 procent. Op de pensioenen van beide fondsen is dit jaar al flink gekort, een tweede stevige korting wacht in 2014.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM) heeft ook een lagere dekkingsgraad, deze daalde van 105 naar 101 procent eind juni. Volgens directeur peter Borghoff komt korten gevaarlijk dichtbij.

Van de vijf grootste pensioenfondsen is alleen het pensioenfonds voor de bouw, bpfBouw enigszins positief. Ook daar daalde de dekkingsgraad met zelfs 5,3 procent naar 103,9 procent. Het fonds denkt echter dat het volgend jaar waarschijnlijk niet zal gaan korten, omdat zij om te moeten korten een dekkingsgraad van minder dan 104,1 procent moet hebben.  Die minimale dekkingsgraad is slechts 0,2 procent meer dan er nu is, het fonds denkt dat wel weer terug te winnen.

Er is nog vijfeneenhalve maand te gaan voordat het eind december is en vaststaat of korten noodzakelijk is. De pensioenfondsen houden de moed er in door te wijzen op de opnieuw stijgende beurzen. Juist die beurzen zijn er de oorzaak van dat de dekkingsgraad gedaald is, samen met de dekkingsgraad die nog steeds erg laag is.

 

Nico van Scheijndel

18 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.