Proud to be Senior

Vrouwen hebben in Nederland gemiddeld 40 procent minder pensioen dan mannen. Vooral het hebben van kinderen blijkt de boosdoener, want vrouwen zonder kinderen hebben juist meer pensioen dan mannen.

 

De Europese Commissie maakte gisteren bekend hoe het gesteld is met de pensioenen van mannen en vrouwen in de Europese Unie. Er blijken grote verschillen tussen landen te bestaan. Gemiddeld hebben vrouwen in de Europese Unie 39 procent minder pensioen dan de mannen. Maar de verschillen zijn groot, in Nederland hebben vrouwen 40 procent minder pensioen dan mannen. In Duitsland ligt dat op 44 procent en Luxemburg is echt heel slecht voor zijn vrouwen, daar ontvangen vrouwen 47 procent minder pensioen dan de mannen. Veel beter doen Estland en Slowakije het met respectievelijk 4 en 8 procent minder pensioen voor vrouwen.

De Europese Commissie noemt een drietal oorzaken voor het verschil. De vrouwen hebben minder vaak een baan dan mannen, werken minder uren en/of jaren en verdienen minder. Vooral het hebben van kinderen helpt de vrouwen niet. Vrouwen zonder kinderen hebben in Nederland namelijk gemiddeld juist 6 procent meer pensioen dan de gepensioneerde mannen.

 

Nico van Scheijndel

4 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.