Proud to be Senior

Minder belasting vermogen

juni 18th, 2013

De commissie-van Dijkhuizen heeft haar adviezen voor een herziening van het belastingstelsel gisterenavond bekend gemaakt: de belasting op vermogen moet omlaag en de aftrekposten beperkt.

 

De commissie-Van Dijkhuizen kreeg vorig jaar de opdracht met voorstellen te komen die het belastingstelsel vereenvoudigen. De voorstellen die de commissie gisteren presenteerde kosten geen geld, maar leveren volgens het Centraal Plan Bureau wel 140.000 banen op.

De commissie adviseert om het fictief rendement op vermogen te verlagen naar 3 procent, dat is realistischer. De eigen woning moet geleidelijk van box 1 naar box 3, de hypotheekrenteaftrek daalt dan voor iedereen naar 30 procent. En het plafond van de eerste belasting schijf moet van ongeveer € 20.000 nu  naar € 60.000. Van de dertien miljoen belastingplichtigen vallen dan twaalf miljoen mensen in de eerste schijf. Samen met het beperken van de aftrekposten en het vereenvoudigen van de toeslagen zou dat zonder grote inkomenseffecten moeten kunnen. Ondernemers krijgen minder belastingvoordeel en gaan gezamenlijk 1 miljard euro extra aan belasting betalen.

Hoe en wanneer de maatregelen ingaan is niet bekend. De eerste stap is dat de commissie Van Dijkhuizen gisteren haar adviezen aan de staatssecretaris van Financiën heeft aangeboden. Nu wacht de politieke weg.

 

Nico van Scheijndel

18 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.