Proud to be Senior

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de eigen bijdrage regeling voor de langdurige zorg (AWBZ) een klein beetje aangepast, vooral mensen die nog geen AOW ontvangen gaan er (iets) op vooruit.

 

Mensen die nog geen AOW ontvangen, maar wel in een instelling langdurige zorg ontvangen gaan iets minder eigen bijdrage AWBZ betalen. Deze zorgontvangers krijgen een extra vrijstelling van € 10.000 op het vermogen, de vrijstelling is dan € 31.139. De maatregel kost het kabinet 17 miljoen euro. Voor 65-plussers komt er geen extra vrijstelling zij moeten het doen met de extra vrijstellingen die er op basis van inkomen (minder dan €19.895) al zijn.

Naast de hogere vrijstelling heeft de staatssecretaris ook besloten dat bepaalde eenmalige uitkeringen zoals bij voorbeeld smartengeld zijn vrijgesteld. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar.

Mensen die met een onverkochte eigen woning in een zorginstelling verblijven kunnen van de staatssecretaris een betalingsregeling krijgen. Wanneer de waarde van de nog niet verkochte eigen woning meetelt bij het bepalen van de eigen bijdrage, maar de woning nog niet verkocht is kan gewacht worden met de betaling totdat de woning wel verkocht is. De uitstel telt voor maximaal vier jaar.

 

Nico van Scheijndel

27 juni 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.