Proud to be Senior

Het grootste pensioenfonds ter wereld, het ABP, zal naar zoals zij zelf verwacht in 2014 opnieuw moeten korten op de pensioenen. Alleen als de rendementen goed blijven en de rekenrente stijgt zal het meevallen.

 

Gisteren bleek bij de presentatie van het jaarverslag van het ABP dat zij verwacht ook in 2014 te moeten korten op de pensioenen om in 2014 de dekkingsgraad van tenminste 105 procent te halen. Dit jaar korte het ABP al 0,5 procent, hoeveel de korting volgend jaar zal zijn is nog niet bekend.

De dekkingsgraad van het ABP is momenteel 100 procent, dat is een verslechtering met 1 procent ten opzichte van eind maart. Om in 2014 niet te hoeven korten moet de dekkingsgraad eind december dit jaar tenminste 104,2 procent zijn. Dat resultaat is volgens het fonds alleen haalbaar wanneer de rendementen aanhoudend goed blijven en de rekenrente stijgt. Of dat haalbaar is zullen we moeten afwachten.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn verwacht niet te hoeven korten in 2014, de dekkingsgraad van het fonds was in april 106 procent. Maar of dat ook betekent dat pensioenfonds Zorg en Welzijn weer gaat indexeren, daarover durft het fonds nog niets te zeggen. Volgens een woordvoerder van het fonds is het de vraag of de pensioenen van het fonds weer volledig meegroeien met de loonontwikkeling, dat geeft al hoop. Dat pensioenfonds Zorg en Welzijn er beter voorstaat dan het ABP komt vooral omdat de deelnemers jonger zijn dan bij het ABP waardoor de pensioenverplichtingen nu kleiner zijn.

 

Nico van Scheijndel

30 mei 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.