Proud to be Senior

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een geheugen dat achteruit gaat komt doordat informatie verkeerd of anders in stukjes wordt gehakt dan goed is voor het geheugen. Trainen helpt het geheugen in conditie te houden.

 

Wanneer wij iets onthouden gebeurt dat in ons brein door het in stukjes te hakken en als zodanig op te slaan. Uit onderzoek blijkt nu dat een slecht geheugen zoals bij beginnende alzheimer waarschijnlijk komt door het verkeert in stukjes hakken van de aangeboden informatie. Het brein slaat het dan verkeert op en reconstrueert dat wat onthouden moet worden niet zomaar weer.

Die bevindingen zijn de conclusie van een onderzoek naar de werking van het brein van oudere volwassenen met een milde vorm van Alzheimer. De onderzochte ouderenkeken naar filmpjes van alledaagse activiteiten zoals het klaarmaken van een ontbijt. Tijdens de film moesten ze op een knop drukken wanneer zij dachten dat het ene deel van de activiteit eindigde en het nieuwe begon. Hierna werd ze gevraagd wat in de filmpjes gebeurde na te vertellen. Met MRI maten de onderzoekers het volume van het brein. De ouderen die een kleinere temporaalkwab hadden bleken slechter te presteren op de geheugentest én het in stukjes hakken van de film. Een kleinere temporaal kwab lijkt daarmee een goede indicator van hoe het er met het brein voorstaat.

Een geheugenprobleem blijkt uit het onderzoek niet eens zozeer een probleem van de geheugenopslag zelf te zijn, maar eerder een probleem van het verwerken van de informatie. Op zich heeft een dementerende niets aan dit onderzoek, het lost het probleem niet op, genezing is nog niet mogelijk. Wel biedt het een handreiking om informatie beter te kunnen onthouden door de aangeboden informatie zelf in kleine stukjes te hakken. Dat trainen helpt het geheugen en houdt het geheugen in conditie.

 

Nico van Scheijndel

10 mei 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.