Proud to be Senior

Ouderenorganisatie ANBO voert actie tegen de onduidelijke regels voor samenwonen waardoor zich van geen kwaad bewuste AOW’ers plots beschuldigd kunnen worden van fraude met alle gevolgen van dien.

 

Afgelopen zaterdag brak de directeur, Liane den Haan, van de ouderenorganisatie ANBO in het televisieprogramma Kassa een lans voor duidelijker regels voor wel of niet samenwonen voor AOW’ers. Nu is het nog zo dat 65-plussers die regelmatig bij elkaar op bezoek komen samen eten en regelmatig samen slapen plots een sociaal rechercheur op de stoep kunnen treffen die onderzoek komt doen naar vermeend samenwonen. De ouderen die zich vaak van geen kwaad bewust zijn komen dan in een intimiderend proces terecht. Een proces waarvan de regels niet duidelijk zijn en die de verschillende SVB’s in het land ook nog eens anders hanteren.

Er worden volgens de ANBO nu ook mensen gestraft voor iets terwijl de wet niet duidelijk is. Den Haan: “Het gaat om een optelsom van details en vaak meer om indrukken dan om feiten. En die optelsom kan per SVB-kantoor ook nog anders uitpakken. Niet objectieve regels, maar een subjectieve en individuele beoordeling geeft de doorslag.” Onduidelijk is hoeveel tijd AOW’ers bij elkaar mogen doorbrengen en of de auto gedeeld kan worden. En tot hoe ver men kan gaan in het delen van de huishouding, zoals boodschappen doen of samen eten. En dan gaat het niet alleen over lat- en liefdesrelaties, maar ook over vrienden, kennissen, buurtgenoten die voor elkaar willen zorgen of samen willen optrekken. Veel AOW’ers zijn hier onzeker over en weten niet waar de grens ligt.

Blijken twee mensen volgens de SVB te frauderen dan kan ze dat duur komen te staan. Het frauduleus ontvangen geld moeten ze terugbetalen, ze krijgen een fikse boete  en bij meer dan € 6000 krijgen ze zelfs een strafblad. De ANBO roept iedereen op haar petitie te tekenen die zij eind mei aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken wil aanbieden. Met de petitie wil de ANBO pleiten voor duidelijke regels voor wat wel en wat niet samenwonen is. Teken als u de petitie ondersteunt en wie weet krijgen we eindelijke duidelijke regels: http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/inkomen/pensioen/aow/petitie-aow-en-latrelatie

Er is met dat samenwonen van de SVB nog iets geks aan de hand. Meent de SVB dat je samenwoont en kort zij de alleenstaanden AOW met € 300 naar het niveau van een gehuwde AOW, dan mag je er niet van uitgaan dat je voor de erfbelasting ook een samenleefpartner bent. Daarvoor moet je toch echt op een adres wonen en ingeschreven staan bij de gemeente. Dus voor AOW’ers met een latrelatie die volgens de SVB samenwonen, geen grote partner vrijstelling erfbelasting wanneer ze elkaar per testament tot erfgenaam hebben benoemd.

 

Nico van Scheijndel

13 mei 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.