Proud to be Senior

Vette vis echt gezond

april 24th, 2013

Ouderen kunnen wanneer ze twee maal in de week vette vis eten ruim twee jaar langer leven. Vette vis is niet alleen goed voor hart- en bloedvaten, het verlaagt ook de algemene sterftekans.

 

De omega-3-vetzuren die in vette vis zitten hebben een positief effect op onze gezondheid. Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health en de Universiteit van Washington blijkt dat bij twee maal in de week vette vis eten het totale risico op overlijden met 27 procent kleiner wordt. Het risico om aan een hart- of bloedvatziekte te overlijden neemt met 35 procent af. Vette vissen zijn onder andere makreel, tonijn en haring, zij zijn de beste bronnen van goede vetzuren, maar je kan ze ook uit supplementen halen. Ongeveer 400 milligram per dag aan omega-3-vetzuren blijkt uit het onderzoek de optimale hoeveelheid.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens uit 16 jaar gezondheidsonderzoek bij 2.700 Amerikaanse volwassenen. Die waren allemaal 65 jaar of ouder en verkeerden in goede gezondheid. De proefpersonen werd regelmatig bloed afgenomen, ze ondergingen lichamelijke onderzoeken en beantwoordden enquĂȘtes over hun medische geschiedenis, levensstijl en algemene gezondheid.

Dat omega-3-vetzuren goed zijn tegen hart- en vaatziekten was al bekend, maar de onderzoekers wilden ook weten wat het effect was van vette vis op andere doodsoorzaken en de totale sterftekans. Uit het onderzoek blijkt dat bij een optimale hoeveelheid omega-3-vetzuren de sterftekans kleiner wordt en de levensverwachting met 2 jaar en tien weken toeneemt.

 

Nico van Scheijndel

24 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.