Proud to be Senior

Vergrijzing op de werkvloer

april 10th, 2013

De gemiddelde leeftijd van zowel werknemers als zelfstandigen stijgt de laatste jaren sterk. Tussen 1990 en 2012 is de gemiddelde leeftijd van de werknemers met ruim vijf jaar toegenomen.

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vandaag de leeftijd van de gemiddelde beroepsbevolking. Volgens het CBS is de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking de laatste jaren flink toegenomen. Was de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking in 1990 nog 36,2 jaar, in 2012 was deze al 41.4 jaar. De toename is vooral het gevolg van de arbeidsparticipatie van de oudere werknemers. Zelfstandigen hadden altijd al een wat hogere gemiddelde leeftijd omdat veel van hen ook met AOW blijven werken. Het verschil in gemiddelde leeftijd tussen werknemers en zelfstandigen nam in de loop van de jaren af, van 5,2 jaar in 1990 naar 2,6 jaar in 2012.

De werkvloer vergrijst, koploper is het openbaar bestuur en overheidsdiensten met een gemiddelde leeftijd van 43,7, acht jaar ouder dan in 1990. Ook de gemiddelde leeftijd in de gezondheids- en welzijnszorg nam flink toe, met 6,5 jaar. De werknemers bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten zijn gemiddeld het oudst, de werknemers in de horeca met gemiddeld 31,1 jaar het jongst.

 

Nico van Scheijndel

10 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.