Proud to be Senior

Protest tegen lager pensioen

april 15th, 2013

De ondernemingsraden vanĀ  20 grote bedrijven hebben de handen ineengeslagen om de lagere pensioenopbouw in 2014 en 2015 te bestrijden. In de eerste plaats door de politiek te mobiliseren.

 

Nu nog is de fiscaal toegestane pensioenopbouw 2,25 procent per jaar. Volgens het regeerakkoord zal dit vanaf 2014 dalen naar 2,15 procent. In 2015 gaat het verder omlaag naar 2,15 procent. Dat lijken kleine veranderingen, maar de gevolgen zijn groot. Zo bouwt een 25-jarige, 25 procent minder pensioen op en een 50-jarige altijd nog 10 procent minder. Reden voor de ondernemingsraden van 20 grote bedrijven zoals Albert Heijn, Douwe Egberts, Heineken en de KPN om in protest de handen ineen te slaan.

De gezamenlijke ondernemingsraden zetten met hun actie druk op de politiek om de afspraak uit te voeren uit het sociaal akkoord van afgelopen week. In dit akkoord hebben de sociale partners en het kabinet afgesproken dat zij voor 1 juni alternatieven voor de verlaging pensioenopbouw onderzoeken.

Om te beginnen hebben de 20 ondernemingsraden een brandbrief gezonden aan alle pensioenwoordvoerders van alle politieke partijen. De ouderenbond ANBO steunt de actie. De ANBO vreest dat door de lagere pensioenopbouw een extra bom zal leggen onder de solidariteit tussen de generaties.

Ooit was het streven om met een eindloonregeling 70 procent van het laatst verdiende brutosalaris aan AOW en pensioen te hebben na 40 jaar opbouw. De middelloonregeling brengt dat percentage al naar beneden. De Volkskrant heeft eerder uitgerekend dat we met de lagere pensioenopbouw in de toekomst niet verder zullen komen dan in totaal 50 procent AOW en pensioen ten opzichte van ons laatste verdiende bruto salaris. Zelf sparen voor het ontstane gat van 20 procent achten de 20 ondernemingsraden geen optie, het Nederlandse pensioenstelsel is volgens hen niet toevallig een collectief stelsel.

 

Nico van Scheijndel

15 april 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.