Proud to be Senior

Uit onderzoek onder 5500 mensen uit 11 Europese landen blijkt dat de meeste Europeanen geen zicht hebben op het inkomen dat zij later zullen hebben als ze met pensioen zijn. Maar 66 procent vreest wel dat het niet genoeg zal zijn.

 

ING Investment Management heeft onderzoek gedaan naar pensioenbekendheid onder 5500 mensen uit 11 Europese landen. Uit dat onderzoek blijkt dat minder dan 30 procent een pensioenregeling heeft, in Nederland is dat 90 procent van de werknemers. Toch wil van alle ondervraagde Europeanen 49 procent met vervroegd pensioen. Dat het tijd wordt om wat aan het pensioen te gaan doen beseft 59 procent van de ondervraagden zich. Van de ondervraagden is 66 procent er niet zeker van of het eigen spaargeld of pensioenplan voldoende zal zijn voor de financiering van het pensioen. Het algemene beeld is dat veel Europeanen geen zicht hebben op het inkomen dat zij later zullen hebben als ze met pensioen zijn.

Op wereldschaal wordt ook onderzoek gedaan, zo geeft de onlangs gepubliceerde jaarlijkse index van Natixis Global Asset Management (NGAM) een overzicht van de landen waar je het beste met pensioen kunt gaan. Het onderzoek naar de Natixis Global Retierement Index is gedaan in 150 landen. De index is gebaseerd op de mate van gezondheid, materieel welzijn, financiƫn en levenskwaliteit. West-Europese landen doen het opmerkelijk beter dan de VS, die pas op de 19de plaats staan. De top drie van beste landen om met pensioen te gaan bestaat uit respectievelijk Noorwegen, Zwitserland en Luxemburg. Nederland bezet de zevende plaats.

 

Nico van Scheijndel

25 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.