Proud to be Senior

De Tweede Kamerfracties van D66 en de PvdA vragen vandaag de staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid om bij chronisch zieken de hogere eigen bijdrage zorg nog eens tegen het licht te houden.

 

Sinds 1 januari van dit jaar betalen mensen die zorg ontvangen via de AWBZ een hogere eigen bijdrage wanneer ze over meer spaargeld beschikken dan de vrijstelling in box 3. Die hogere eigen bijdrage is bedoeld om de zorg betaalbaar te houden voor Nederland, maar kan fors ingrijpen bij de individuele zorgvrager. De Tweede Kamerfracties van D66 en de PvdA vragen vandaag de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, de hogere eigen bijdrage voor chronisch zieken en gehandicapten opnieuw te beoordelen. Juist chronisch zieken en gehandicapten hebben vaak een kleine buffer die ze eigenlijk nodig hebben voor een mogelijke verhuizing of vakantie. De Tweede Kamerleden willen geen noodverband, maar een echte oplossing.

Een andere groep die geholpen moet worden zijn de ouderen die zijn opgenomen in een zorginstelling, maar hun woning na vier jaar nog steeds niet verkocht hebben. Ook voor hen willen de Kamerleden een oplossing. Zonder die oplossing zouden deze zorgontvangers geld moeten lenen om hun hogere eigen bijdrage te kunnen betalen.

De hogere eigen bijdrage telt vanaf de vrijstelling in box 3, nu € 21.139 per persoon en hoger voor 65-plussers met een inkomen tot ongeveer € 20.000. De Tweede Kamerleden zullen de staatssecretaris ook vragen nog dit voorjaar met een financiële dekking te komen voor de aanpassingen.

 

Nico van Scheijndel

4 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.