Proud to be Senior

Voor AOW-gat naar de rechter

maart 21st, 2013

Negentien belangenorganisaties, waaronder veel vakbonden zijn naar de rechter gestapt om de overheid te dwingen het AOW-gat te dichten dat is ontstaan door de latere eerste AOW.

 

Gisteren hebben negentien organisaties een dagvaarding naar de staat verzonden. In de dagvaarding eisen onder meer FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en CNV Vakmensen en ene stichting van particulieren dat de latere AOW wordt teruggedraaid. Dit omdat velen die hun vut of functioneel leeftijdsontslag met 65 jaar zien eindigen een enorm gat in hun inkomen hebben door de AOW die ze later gaan ontvangen. Ze hebben zich op dit gat niet kunnen voorbereiden. Van de rechter vragen ze om de wetten die de AOW-leeftijd verhogen onrechtmatig te laten verklaren. Met een dergelijk vonnis kunnen ze de politiek bewegen om de wet aan te passen. Bovendien vinden de procederende partijen de overbruggingsregeling van het kabinet te mager. Alleen zij de een inkomen hebben tot 150 procent van het minimumloon komen voor overbrugging in aanmerking. De staatssecretaris heeft echter laten weten dat ze de genomen maatregelen redelijk vindt.

Vorige maand (nieuws 19 februari) oordeelde de rechter dat het verschuiven van de eerste AOW betaling van de eerste van de maand waarin je 65 jaar wordt naar de verjaardag zelf juist was. De rechter oordeelde dat de politiek een evenwichtige afweging had gemaakt. De persoon die de zaak had aangespannen kreeg zijn gemiste dagen niet alsnog uitgekeerd. Of de rechter nu positief zal oordelen voor de vutters, prepensioeners en met FLO gegane brandweermannen moeten we afwachten.

 

Nico van Scheijndel

21 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.