Proud to be Senior

Het vermogen van de Nederlandse Pensioenfondsen is voor het eerst de grens van 1 biljoen gepasseerd. De pensioenfondsen hebben veel geld, maar ook veel verplichtingen.

 

De Nederlandse pensioenfondsen bezitten voor het eerst samen meer dan 1 biljoen euro. Het totale vermogen was einde 2012 1007 miljard euro groot. Het totale pensioenvermogen is in een jaar tijd met 130 miljard toegenomen. Veel geld, maar er is ook veel geld nodig om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen. De Nederlandse Bank (DNB) maakte gisteren het pensioenvermogen bekend. Een week eerder maakte DNB bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen was gestegen naar 104 procent. Nog steeds minder dan de minimale vereiste 105 procent. Alle pensioenfondsen tezamen hebben dus nog steeds onvoldoende geld in kas om aan alle toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Het toegenomen pensioenvermogen schrijft DNB voornamelijk toe aan de gestegen beurskoersen. Grote spelbreker blijft de nog steeds lage rekenrente en de langere levensverwachting van de pensioenopbouwers en pensioengerechtigden.

 

Nico van Scheijndel

28 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.