Proud to be Senior

De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met maatregelen die scheefwonen moeten tegen gaan. Een hoog inkomen geeft een hogere huur. Neemt het inkomen af, dan wordt de huur weer lager.

 

Met de kleinste meerderheid is gisteren het wetsvoorstel van minister Blok van Wonen in de Eerste Kamer aangenomen, 37 tegen 36 stemmen. Met de nieuwe wet stijgen de huren van mensen met een hoog inkomen die in een woning wonen met een huur tot € 681 harder dan bewoners met een laag inkomen. De maatregel is bedoeld om zogenaamde scheefwoners te stimuleren om de sociale huurwoningen te verlaten. De hogere inkomens moeten overstappen naar een duurdere vrijesectorwoning of de koopmarkt betreden zodat de goedkope woningen beschikbaar komen voor de laagste inkomens. Scheefwoners zijn bewoners van een goedkope woning met een hoog inkomen.

De huur stijgt voor mensen met een gezamenlijk huishoudinkomen tot € 33.614 met maximaal 4 procent in juli van dit jaar. Is het gezamenlijke huishoudinkomen tussen de € 33.614 en € 43.000 dan stijgt de huur maximaal 4,5 procent en is het inkomen hoger dan € 41.000 dan is de maximale huurstijging vanaf 1 juli dit jaar 6,5 procent. De maat is het gezamenlijk huishoudinkomen van twee jaar terug, is het inkomen ondertussen gedaald, dan kan bezwaar worden gemaakt en daalt de huur weer. De huurverhoging in de vrije sector (huren boven de € 681 per maand) was al vrij en blijft dat ook.

 

Nico van Scheijndel

13 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.