Proud to be Senior

Hypotheekrente is te hoog

februari 13th, 2013

Vereniging Eigen Huis wil een verbod op de overwinsten die banken nu maken op de hypotheekrente. Uit hun Rentebarometer blijkt dat huiseigenaren nu al 1,3 procent rente teveel betalen.

 

Terwijl de regering en drie oppositiepartijen gisteren spraken over een voorstel voor de woningmarkt in Nederland, overhandigde de directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) een petitie die pleit voor lagere hypotheekrente. Directeur Rob Mulder overhandigde de petitie aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen. In de petitie pleit de VEH ervoor om de overwinsten die banken nu maken op hypotheken met zware boetes te bestrijden. Volgens VEH betalen huiseigenaren nu al 1,3 procent teveel hypotheekrente. Over een gemiddelde hypotheek van € 250.000 betaalt een huis eigenaar nu al maandelijks € 275 teveel aan hypotheekrente. Dat moet stoppen. Mevrouw Van Nieuwenhuizen reageerde met: “Wij zijn nu samen aan zet” en 125.000 huiseigenaren ondertekenden de petitie.

Ondertussen maken de banken miljarden aan overwinsten op de hypotheken. VEH verwacht niet dat de sector vrijwillig van de overwinsten af zal stappen. Daarvoor is er te weinig concurrentie, stevige boetes helpen wellicht wel. Illustratief voor het gebrek aan zelfreinigend vermogen van banken is de ervaring van VEH ten tijde van de sectorstudie hypotheken van de Nederlandse Mededinging Autoriteit (NMA). Toen deze in 2010/2011 een studie deed naar overwinsten, lieten de banken die massaal dalen om na de studie de overwinsten weer flink te laten stijgen, zo bleek uit een vervolgonderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Banken verdienen geld aan het verschil tussen de rente die zij betalen over uw spaargeld en de rente die zij vragen bij het uitlenen van geld, zoals bij een hypotheek. Het argument van banken is dat er in Nederland te weinig spaargeld is voor de financiering van hypotheken en dat er duur geld uit het buitenland moet worden aangetrokken. Misschien is dat waar, maar de rente die banken vragen begint aardig op woekerrente te lijken, wanneer de overwinst 1,3 procent bedraagt. Dat moet stoppen vindt de VEH.

 

Nico van Scheijndel

13 februari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.