Proud to be Senior

Korten op pensioenen gaat door

januari 3rd, 2013

Naast de al eerder aangekondigde korting op de pensioenen in 2013 zullen de zestig probleemfondsen waarschijnlijk ook volgend jaar moeten korten op de pensioenen. Die conclusie trekken actuarissen in het NRC.

 

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was in november volgens Aon Hewitt 102 procent. Gemiddeld kunnen de Nederlandse pensioenfondsen hun verplichtingen nakomen, ze hebben echter nog onvoldoende reserves om aan de minimum dekkingsgraad van 105 procent te voldoen. Maar dat is het gemiddelde, de zestig probleemfondsen hadden volgens het Financieel Dagblad vorige week een gemiddelde dekkingsgraad van 96 procent. Dit gemiddelde ligt vijfprocentpunten achter op het herstelplan dat de pensioenfondsen met De Nederlandse Bank zijn overeengekomen. Voldoende probleemfondsen einde dit jaar niet aan de minimum dekkingsraad, dan moet daar in een keer aan worden voldaan. Verdere kortingen op het pensioen in 2014 zijn dan ook niet denkbeeldig volgens de actuarissen die een en ander hebben berekend voor het NRC.

Hoe de dekkingsgraden van de verschillende fondsen per eind december 2012 waren en welke gevolgen dat heeft voor de pensioenopbouwers en gepensioneerden wordt in de komende maanden bekend gemaakt, dat vooral de deelnemers in de probleemfondsen zich schrap moeten zetten lijkt wel duidelijk.

Dat de dekkingsgraden zich hebben herstelt tot het huidige niveau is voor een belangrijk deel te wijten aan een rente truc die de vorige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp heeft toegestaan. Met die rentetruc is de gemiddelde dekkingsgraad ongeveer vier procent gestegen. Of de nieuwe minister van Sociale Zaken opnieuw een rentetruc of andere ingreep overweegt om de dekkingsgraad en de huidige gepensioneerden te helpen is niet bekend, maar misschien ook niet wenselijk.

 

Nico van Scheijndel

3 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.