Proud to be Senior

Hoop voor pensioenfondsen

januari 8th, 2013

De rekenrente die de pensioenfondsen moeten gebruiken om hun dekkingsgraad te berekenen zal naar de verwachting van analisten in 2013 oplopen met positieve gevolgen voor gepensioneerden en deelnemers.

 

Er gloort hoop voor de pensioenfondsen, volgens economen en analisten zal de rente op staatsleningen voor Duitsland en Nederland oplopen. Dat de rente van de sterke Eurolanden oploopt komt omdat de zorgen rondom Spanje en Italië afnemen. Economen en analisten voorspellen vandaag in de Telegraaf dat de rente die Nederland op haar staatsleningen betaalt daarom zal oplopen. Die hogere rente heeft weer gevolgen voor de rekenrente die de pensioenfondsen moeten gebruiken. Stijgt de rekenrente inderdaad, dan stijgt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen mee. De stijging van de rekenrente heeft grote gevolgen voor de dekkingsgraad van een pensioenfonds. Wanneer de rekenrente met 1 procent stijgt, dan kan de dekkingsgraad afhankelijk van de leeftijdsopbouw van een pensioenfonds wel tot 15 procent stijgen. Voor de gemiddelde dekkingsraad zou dat betekenen dat die niet meer 102 procent (De Nederlandse Bank dec. 2012) is, maar misschien zelfs oploopt tot 117 procent. Met een dergelijke dekkingsgraad is verder korten in 2014 van de baan en mag er zelfs weer geïndexeerd worden.

Hoop is nog geen realiteit, maar gezien de afnemende spanningen rondom de euro is de hoop nog niet zo gek. Voor de staat is meer rente betalen niet zo fijn, maar voor de deelnemers van pensioenfondsen en pensioenontvangers een zegen.

 

Nico van Scheijndel

8 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.