Proud to be Senior

Dekkingsgraad groeit langzaam

december 4th, 2012

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november weer iets gestegen. Langzaam maar zeer komt de minimale dekkingsgraad van 105 procent in zicht.

 

In de eerste dagen van de nieuwe maand komt adviesbureau Aon Hewitt steeds met de nieuwe stand van de pensioenbarometer. Sinds de nieuwe rekenregels die in september zijn ingegaan stijgt de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen gestaag. In oktober met 5 procent, in november met weer een procent naar 103 procent. Gemiddeld kunnen de Nederlandse pensioenfondsen nu aan hun verplichtingen voldoen, gemiddeld, want tussen de pensioenfondsen zijn grote verschillen.

Vanmorgen maakte ook het pensioenfonds Zorg en Welzijn bekend dat zij als eerste grote pensioenfonds kiest voor het nieuwe pensioen. Zorg en Welzijn wil meer risico gaan nemen met haar beleggingen om de pensioenen mee te laten groeien met de lonen. De critici noemen dergelijk beleggingsbeleid een casinopensioen.  Zorg en Welzijn verdedigt zich door te stellen dat het huidige systeem heeft aangetoond dat het slechts schijnzekerheid biedt en door de vergrijzing niet houdbaar is. In de pensioenbarometer zullen we de resultaten van de individuele pensioenfondsen niet zo snel terug zien, het nieuwe beleggingsbeleid zal zich moeten bewijzen of niet te hopen, jammerlijk falen.

 

Nico van Scheijndel

4 december 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.