Proud to be Senior

Bewegen als geheugentraining

december 21st, 2012

In beweging blijven is goed voor de hersenen, doe je het niet, dan gaan je hersenen snel achteruit. We wisten het misschien al, maar nu is het in een promotieonderzoek ook aangetoond.

 

De hersenen van ouderen die blijven bewegen gaan minder snel achteruit dan de hersenen van ouderen die een minder actieve levensstijl hebben. Uit het promotieonderzoek van Karin Volkers, die er deze week op promoveerde, blijkt dat lichamelijke activiteit dementie en achteruitgang van de hersenen kan remmen. Zodra geheugenverlies of beginnende dementie zichtbaar worden kan een regelmatige wandeling de achteruitgang van de executieve functies verminderen. Die functieshouden verband met plannen, het eigen gedrag reguleren en remmen, en flexibel omgaan met situaties. Deze hersenfuncties zijn dus van groot belang voor het zelfstandig functioneren van ouderen.

Bewegen is dus goed voor de hersenen. Lukt wandelen niet goed meer, dan is het doen van oefeningen op of achter een stevige stoel net zo goed, net zo intensief. Doe je het in een groep dan is het leuker en blijf je gemakkelijker gemotiveerd.

 

Nico van Scheijndel

21 december 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.