Proud to be Senior

Bespaartips januari 2013

december 27th, 2012

1. Voorkom heffingsrente. Vanaf 2013 heet de heffingsrente die de belastingdienst ons in rekening brengt, belastingrente. Die rente is vanaf begin dit jaar gelijk aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Sinds 1 juli 2012 is die rente 3 procent, veel meer dan u op uw spaarrekening krijgt. Denkt u over 2013 een naheffing inkomstenbelasting te gaan ontvangen vraag dan bij de belastingdienst een voorheffing aan, dan bespaart u de hoge rente. Vanaf 2014 zal de belastingrente minimaal 4 procent zijn.

2.Een auto hebben of delen? Gebruikt u uw auto niet zo vaak en is er een deel-auto bij u in de buurt, overweeg dan eens uw eigen auto in te ruilen voor een abonnement bij een van de deel-automogelijkheden zoals Greenwheels. De kostenbesparing kan enorm zijn. U moet uw autorit wel beter gaan plannen, maar bespaart wel flink. Een onverwachte reis per taxi is  dan nog steeds goedkoper dan zelf een auto bezitten en onderhouden.

3.Probeer een goedkoop. Hoe vaak zien we niet dat bij tests het goedkoopste als beste of bijna als beste scoort? Probeer in de supermarkt eens een goedkoper product dan u gewend bent of bezoek eens een goedkope supermarkt, u zult verbaast zijn over het aanbod. De prijsvechters van weleer hebben hun rommelige imago afgeschud en het  is daar best prettig winkelen wanneer u de boodschappen afrekent.

4. Verenig u. Laat u de dakgoten schoonmaken, uw straatje aanleggen, uw ramen lappen of andere kwarteitje uitvoeren, dan kan het geen kwaad om eens bij uw buren te informeren of zij ook belangstelling hebben. Samen kun je met de vakman vaak een betere prijs onderhandelen, wel zo gunstig. Spreek wel af hoe de opdracht betaald wordt.

5. Huren of kopen? Verlaat u de eigen huis voor een woning die beter past bij uw woonwensen, dan hebt u de keuze tussen weer kopen of huren. De keuze voor huren lijkt aantrekkelijk, maar de huren in de vrije sector zijn hoog en de huurverhogingen evenzeer. Waarschijnlijk is het goedkoper om weer te kopen. U hebt de kosten dan meer in de hand. Koop vooral nieuwbouw woningen, u hebt dan de eerste jaren geen (groot)onderhoud een meer tijd om uw huidige woning te verkopen en dus minder lang dubbele lasten.

6.Repareren of nieuw kopen? Iets dat stuk is direct vervangen door een nieuw product is misschien aantrekkelijk omdat u dan weer in het nieuw zit, maar repareren is wel zo milieubewust en ook nog goed voor uw portemonnee. Bent u zelf niet zo handig, bezoek dan een eens repareer-café, of een site op internet die u helpt met de reparatie. Buiten het feit dat het goed is voor het milieu en uw portemonnee is het ook goed voor uw zelfvertrouwen. Lukt de reparatie niet, dan kunt u altijd nog nieuw kopen.

7. Schenk uw vermogen. Ouders kunnen hun kinderen in 2013 vrij van schenkbelasting het bedrag van € 5141 geven. De eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en vanaf dit 2013 40 jaar is verhoogd naar € 24.676 en de verhoogde eenmalige vrijstelling zelfs tot € 51.407.De verhoogde eenmalige vrijstelling is van toepassing wanneer ouders hun kind dit geld willen geven voor de aankoop van een eigen woning, de aanpassing daarvan of de aflossing van de hypotheek die op de woning van het kind rust. Ook mag de verhoogde eenmalige vrijstellingen worden gegeven wanneer dit bedrag bedoeld is voor een opleiding die tot een beroep leidt. Aan alle anderen dan de kinderen kunt u € 2057 schenken in 2013.

8. Zet de verwarming lager. Uw woonkamer koelt maar heel langzaam af. Zo langzaam dat u de verwarming een uur voordat u naar bed gaat al lager kunt zetten zonder minder comfort te ervaren. Zo bespaart u moeiteloos op uw stookkosten.

9. Goedkoper op wintersport. Veel mensen gaan jaarlijks naar ongeveer het zelfde wintersportgebied, veilig en vertrouwd. Toch loont het moeite om eens wat verder te kijken naar gebieden die goedkoper zijn. Wanneer je bij het boeken tevens de prijzen van de skipassen en hotels (wat verder van de piste) vergelijkt kun je voor een lager bedrag lekker bezig zijn in de sneeuw. Gaat u buiten de schoolvakanties dan bespaart u nog meer.

 

Nico van Scheijndel

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.