Proud to be Senior

Volgens de koopkrachtplaatsjes die het NIBUD vrijdag publiceerde daalt de koopkracht van vele Nederlanders door de kabinetsplannen, maar die van ouderen daalt het sterkst.

 

Koopkrachtplaatjes zijn maar momentopnames aan de hand van allerlei aannames, maar ze geven wel een globaal beeld van wat ons te wachten staat. En die toekomstige koopkrachtontwikkeling ziet er niet mooi uit. Dat wisten we natuurlijk al, de tering moet door de crisis naar de nering worden gezet, dat zijn we gewend, maar moeten we daarom ook de zwaarste lasten dragen? Volgens het NIBUD die van 100 verschillende huishoudens koopkrachtplaatsjes heeft gemaakt blijken voornamelijk gezinnen met kinderen en mensen die vroegpensioen of AOW ontvangen het gelag te gaan betalen.

De winnaar die er volgens de NIBUD berekeningen het meest achteruit gaat is de kostwinner van een paar zonder kinderen die met vervroegd pensioen is en een inkomen heeft van € 50.000. Hij gaat er 15,9 procent op achteruit, ofwel € 429 per maand. Tweede is de alleenstaande die met vroegpensioen is gegaan en een € 25.000 aan inkomen heeft, hij gaat er 12,7 procent op achteruit. De volgende in de rij zijn voornamelijk alleenstaanden of AOW’ers met een pensioen van € 20.000 of meer per jaar. De achteruitgang is dan al snel 7 procent of meer. Zo gaat een echtpaar met beiden AOW ontvangt en beiden een pensioen hebben van € 20.000 en € 10.000 er jaarlijks 9,4 procent op achteruit, of wel € 323 per maand. Alleen de AOW-ontvangers die geen andere inkomsten hebben dan de AOW gaan er iets meer dan 1 procent op vooruit. Het NIBUD heeft bij de berekeningen rekening gehouden met de pensioen die mogelijk gekort gaan worden.

Wat betreft de achteruitgang voor werkenden met kinderen, zit de pijn vooral bij de kostwinners die € 30.000 per jaar of meer verdienen voor vrouw en kinderen.

Opvallende ontbrekende in de koopkrachtplaatjes zijn de alimentatiebetalers en zzp’ers. Van de eerste zie je zelden de gevolgen. Van de ZZP’ers zijn er geen plaatsjes omdat de inkomsten per jaar teveel zouden verschillen. Toch zijn er tussen de 800.000 en 1 miljoen ZZP’ers in Nederland, het NIBUD onderzoekt nog of deze plaatjes er toch kunnen komen.

 

Nico van Scheijndel

19 november 2012

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.