Proud to be Senior

In het gisteren door de twee beoogde regeringspartijen gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat veel duurder wordt. Vooral de zorg springt er uit, de sociale zekerheid wordt uitgekleed en wonen duurder.

 

De AOW:

–          De AOW leeftijd stijgt sneller dan eerder in het Lenteakkoord was overeengekomen. De eerste AOW wordt in 2018 ontvangen wanneer je 66 jaar bent en in 2021 met 67 jaar.

–          Er komt een doorwerkbonus voor werknemers van 61 tot 65 jaar met een laag inkomen.

–          De AOW-toeslag voor een weinig of niet verdienende partner wordt vanaf 1 juli 2014 verder ingeperkt wanneer het gezamenlijk inkomen meer is dan € 50.000 bruto per jaar. Nu ligt de grens nog op ongeveer € 30.000. In 2015 vervalt de AOW-toeslag.

 

Belastingen:

–          De derde belastingschijf (€ 33.863 – € 56.491) gaat in 2014 van 42 procent nu naar 38 procent.

–          De vierde belastingschijf, bij meer dan € 56.491 bruto per jaar gaat van 52 procent nu naar 49 procent.

–          De assurantiebelasting op verzekeringen gaat omhoog naar 21 procent.

 

Arbeidsmarkt:

–          De ontslagvergoeding wordt maximaal een half maandsalaris per dienstjaar met een maximum van € 75.000.

–          De WW duurt nog maximaal 24 maanden, waarvan de eerste 12 maanden gerelateerd aan het laatst verdiende loon wordt ontvangen en de laatste 12 maanden aan het wettelijk minimumloon.

–          De IOAW (werklozen van 50 tot 60 jaar) vervalt en wordt vervangen door de IOW vanaf 55 jaar (nu 60 jaar) waar geen vermogenstoets geldt en het inkomen van de partner telt niet mee. Wel is er een sollicitatieplicht.

 

Wonen:

–          De hypotheekrenteaftrek blijft, maar wordt vanaf de hoogte belastingschijf met een half procent per jaar verminderd naar het tarief van de derde belastingschijf.

–          De huurtoeslag blijft bestaan.

–          De huren stijgen voor mensen met een gezamenlijk inkomen tot € 33.000 bruto per jaar met 1,5 procent plus de inflatie. Voor mensen met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tussen de € 33.000 en € 43.00 met 2,5 procent plus de inflatie. Huishoudens met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van meer dan € 43.000 stijgt de huur met 6,5 procent plus inflatie. De huurverhogingen gelden alleen voor de sociale huurwoningen.

 

De zorg:

–          De zorgtoeslag vervalt.

–          De zorgverzekeringspremie wordt inkomensafhankelijk.

–          Het eigen risico wordt een inkomensafhankelijke eigen risico.

–          Het liggeld van € 7,50 per verpleegdag in het ziekenhuis gaat niet door net als de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg.

–          De eigen bijdrage in de zorg wordt volledig inkomensafhankelijk, waarbij ook het vermogen een rol gaat spelen.

Het Algemeen Dagblad heeft het ministerie gevraagd de gevolgen van die maatregel onder elkaar te zetten en die liegen er niet om. De eigen bijdrage in een verpleeg- of verzorgingshuis gaat met honderden euro’s omhoog. Wie een ton op de bank heeft en een klein pensioen gaat ongeveer € 400 meer per maand betalen dan nu. Ouderen die alleen AOW hebben , maar wel € 100.000 spaargeld gaan € 320 per maand meer betalen.

–          Meer zorgtaken gaan naar de gemeenten die er meer regie over krijgen, er moeten voor de zorgvragers meer maatwerkoplossingen voor huishoudelijke hulp komen. De ouderenbond ANBO vreest dat door die maatregel veel minder mensen een beroep kunnen doen op vergoede zorg.

 

Tijdens de presentatie van het regeerakkoord dat de VVD en PvdA in 47 formatiedagen hebben bereikt, gaven beiden aan dat een ieder de gevolgen van 16 miljard euro zal gaan voelen. De pijn zou ook eerlijk verdeeld zijn, de zwaarste schouders gaan de zwaarste last dragen. Op de een of andere manier blijft na het opsommen van de hierboven genoemde maatregelen toch het beeld hangen dat vooral ouderen voor hun beurs moeten vrezen. Ze gaan niet alleen meer betalen aan de staat, ze krijgen er minder voor terug en de inkomsten staan ook nog eens onder druk. Het politieke krachtenspel zal nog haar werk moeten doen, maar met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zal dat weinig gevolgen hebben. Of de maatregelen ook door de Eerste Kamer komen, waar de coalitie geen meerderheid heeft is een kwestie van afwachten en politieke uitruil?

 

Nico van Scheijndel

30 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.