Proud to be Senior

In het gisteren gepresenteerde interim-rapport inkomstenbelasting doen de samenstellers de suggestie om rijke ouderen meer belasting te laten betalen, die achteruitgang komt nog eens bovenop de uitholling van de pensioenen. 50Plus pikt het niet meer.

 

De Commissie inkomstenbelasting en toeslagen deed gisteren in haar interim-rapport een aantal suggesties om het belastingstelsel te hervormen. Een van de suggesties was om de rijke ouderen meer belasting te laten betalen. Hoe dit er precies uitziet is nog niet helemaal duidelijk, wel sneuvelen de speciale tarieven voor AOW’ers, de compensatie is niet bekend. Iedereen gaat dan tot € 62.500 euro inkomen 37 procent belasting betalen en daarboven 47 procent. Verder moet het mes in allerhande toeslagen en compensaties. Voor Henk Krol van 50Plus reden om aan de noodbel te trekken en zich sterk te maken tegen het zwaarder belasten van het inkomen van ouderen. Voor de camera’s van RTL Nieuws zei hij: “Veel ouderen hebben meer en meer het gevoel dat het een doel is geworden 50-plussers door armoede zover te krijgen dat ze via een hongerdood eerder sterven zodat ze korter een AOW-uitkering krijgen”.

Dat gevoel zal mede ontstaan zijn door de pensioen die de laatste jaren toch al minder waard zijn geworden. Dagblad De telegraaf deed onderzoek naar de uitholling van de pensioenen door het niet compenseren van de gestegen prijzen. Door het wegvallen van de indexatie zijn bij de vijf grootste pensioenfondsen de gepensioneerden behoorlijk achter gaan lopen bij de gestegen prijzen. De Telegraaf berekende voor deze fondsen hoeveel gepensioneerden in 2013, inclusief korting op de pensioenen, per jaar bruto achterlopen bij de inflatie: ABP  € 1261, Zorg en Welzijn €   655, PMT  €   513, PME  €   724, Bpf Bouw  €   616.

Volgens Henk Krol worden ouderen kaalgeplukt. Volgens hem zijn de ouderen steeds vaker “de financiers van Nederland terwijl ze zelf afglijden naar armoede”. Grote woorden die wel een kern van waarheid hebben, een uitdaging voor de formateurs van VVD en PvdA.

 

Nico van Scheijndel

18 oktober 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.