Proud to be Senior

Advies duur, maar nodig

oktober 29th, 2012

Vanaf 1 januari 2013 mogen financiële tussenpersoenen geen provisie meer ontvangen bij de verkoop van ingewikkelde financiële producten zoals een hypotheek of verzekering. De AFM vreest dat consumenten zonder advies gaan kopen.

 

Steeds meer financieel adviseurs brengen hun advies nu al in rekening in plaats van dat zij provisie ontvangen. Vanaf 1 januari aanstaande is het ontvangen van provisie na het sluiten van een hypotheek, lijfrente- of overlijdensrisicoverzekering zelfs wettelijk verboden. Maar de rekening is gepeperd. Een hypotheekadvies kost je zomaar € 1500 euro en € 2500 is geen uitzondering. Voor het kopen van een lijfrente bent u ook zomaar meerdere honderden euro kwijt. De Rabobank ziet dan ook het risico ontstaan dat consumenten proberen de hoge kosten te vermijden en gaan doe-het-zelven via sites die wel het product aanbieden, maar geen advies geven. Dat scheelt al snel € 1000 voor een hypotheek, een hoop geld. Niet alleen de Rabobank ziet dit risico, ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet het. De AFM maakt zich zorgen over de trend om op grotere schaal aan een breed publiek ingewikkelde financiële producten zonder enige vorm van advies te verkopen.

Betalen voor financieel advies voelt niet fijn, je hebt niet altijd het gevoel dat je waar krijgt voor je geld. Dat is niet zo vreemd een rotte appel kunnen we bij de supermarkt wel opzij leggen, maar of een financieel product dat we kopen nu en in de toekomst voldoet aan onze eisen en wensen kunnen we niet in schatten, dat moeten we maar geloven. En juist dat geloven heeft de afgelopen jaren een flinke knauw gekregen. Overigens is dat de reden dat we nu moeten betalen voor ons financieel advies. Vanwege het feit dat gratis advies nogal eens duur uitviel voor de consumenten, omdat de tussenpersoon zijn eigen portemonnee belangrijker vond dan die van u. Dat we nu moeten betalen voor financieel advies is dus eigenlijk best goed omdat de financieel adviseurs nu echt onafhankelijk zijn. Laten we nu niet dezelfde fout maken als voor heen, want dan zal blijken dat goedkoop op nieuwe duurkoop is.

 

Nico van Scheijndel

29 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.