Proud to be Senior

Erfgenamen beter beschermen

oktober 5th, 2012

Netwerk Notarissen hebben er bij de Tweede Kamercommissie voor Justitie voor gepleit om erfgenamen die beneficiair (willen) aanvaarden beter te beschermen. Nu draaien erfgenamen nog ongewild op voor de schulden van de erflater.

 

Door beneficiair te aanvaarden kunnen erfgenamen het eigen vermogen beschermen. Zijn er meer schulden dan bezittingen in een nalatenschap, dan kunnen de erfgenamen door beneficiair te aanvaarden nooit voor meer aansprakelijk zijn dan er het bezit in de erfenis aanwezig is. Dat spreek veel erfgenamen aan en er is dan al een aantal jaren een stijging te zien van het aantal erfenissen dat beneficiair aanvaard wordt. In 2011 was de stijging ten opzichte van 2010 9,7 procent en dit jaar wordt een stijging verwacht van 13 procent.

Maar zo eenvoudig als het klinkt is het helaas niet, gedraagt een persoon zich als erfgenaam, bijvoorbeeld door rekeningen te betalen of spullen van de overledene weg te gooien, dan is hij voor de wet een erfgenaam die zuiver aanvaard heeft, beneficiair aanvaarden kan dan niet meer. Door zuiver te aanvaarden is de erfgenaam verantwoordelijk voor alle bezittingen én schulden.

Netwerk Notarissen en het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit van Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar de praktijk van het beneficiair aanvaarden en doen aanbevelingen aan de politiek de wet aan te passen.

De eerste suggestie die de notarissen doen is om de wet zo aan te passen dat de gevolgen van beneficiair aanvaarden automatisch voor alle erfgenamen gaan gelden. Verder stellen ze voor een wettelijke termijn af te spreken waarbinnen gedragingen niet automatisch leiden tot zuivere aanvaarding. De laatste suggestie die de notarissen doen is om in de wet op te nemen dat wanneer zich bij de afwikkeling van de erfenis onverwachts nog een schuldeiser opdoemt, de erfgenamen via de kantonrechter alsnog beneficiair kunnen aanvaarden.

Door de wet aan te passen worden niet alleen erfgenamen beter beschermd, de Nederlandse wetgeving komt ook meer in lijn van wat in Europa gangbaar is.

 

Nico van Scheijndel

5 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.