Proud to be Senior

Rijke pensioenfondsen arm gerekend

september 24th, 2012

De Nederlandse pensioenfondsen presteren op de Deense na het beste. De pensioenfondsen hebben ook nog nooit zoveel geld in kas gehad als nu, bijna 1 biljoen euro. Of dat ook betekent dat ze niet hoeven te korten horen ze vandaag.

 

Volgens een bericht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) hebben de Deens pensioenfondsen in 2011 het beste beleggingsresultaat behaalt, 12,1 procent. De Nederlandse fondsen zijn goede tweede met 8,2 procent gemiddeld. Verliezers zijn er ook, de fondsen uit Finland, Griekenland, Oostenrijk en polen verloren meer dan 4 procent.

De Nederlandse pensioenfondsen zijn rijk, RTL-Z berekende dat de Nederlandse pensioenfondsen hun bezit in tien jaar tijd hebben verdubbeld van 500 miljoen in 2003, naar 989 miljoen  eind augustus van dit jaar. Dat de pensioenfondsen zo rijk geworden zijn komt door de goede resultaten die ze op beleggingen hebben behaald. Zo heeft het grootste Nederlandse pensioenfonds, het ABP, de afgelopen 15 jaar steeds zo’n 6 procent verdient op haar beleggingen. Door de inleg van premies en de rendementen op beleggingen komt er nog steeds meer geld binnen dan er uitgaat. De waarde van het pensioenfonds Zorg en Welzijn nam volgens RTL-Z alleen al dit jaar met 12,3 procent toe en metaalfonds PME zelfs met 21,3 procent.

Of al die rijkdom ook inhoudt dat de korting op de pensioenen per april 2013 niet zal doorgaan heeft met de rijkdom op zich niet zoveel te doen. Het korten op de pensioenen gebeurt op basis van de dekkingsgraad, die de toekomstige verplichtingen van het pensioenfonds aangeeft. Tot nu toe is de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen lager dan het minimum van 105 procent, gemiddeld eind augustus 97 procent. Dat de dekkingsgraad zo laag is komt door de rekenrente die de pensioenfondsen moeten gebruiken. Die rekenrente is momenteel historisch laag en zo kan het dat de pensioenfondsen nog nooit zo rijk zijn geweest en toch niet aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.

Vandaag komt minister De Krom van Sociale Zaken (vervanger van informateur Kamp) met maatregelen die de dekkingsgraad nu en in de toekomst beter moet laten aansluiten op het bezit en verplichtingen. De verwachting is dat de rekenrente wat hoger komt te liggen en daarmee ook de dekkingsgraad. Welke gevolgen dat heeft voor het korten op de pensioenen kan pas gezegd worden nadat alle maatregelen bekend zijn.

 

Nico van Scheijndel

24 september 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.