Proud to be Senior

Ouderenorganisatie ANBO wil dat er een minister komt die verantwoordelijk wordt voor het ouderenbeleid. Die minister gaat het druk krijgen met de beleidsvoorstellen van de ANBO.

Gisteren zond de ouderenorganisatie ANBO een brief aan alle fractievoorzitters van de partijen die in de Tweede Kamer zitten. In die brief pleit de ANBO voor een samenhangend beleid op het gebied van inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit. Gezien het grote aantal ouderen dat alleen maar in aantal toeneemt zou er best een speciale minister voor ouderen kunnen komen in het nieuwe kabinet. Volgens de directeur van de ANBO Liane den Haan moet de nieuwe minister zorgen voor een samenleving waar jong en oud werken, leven en zorgen, tenslotte is dat de sleutel tot gezonde overheidsfinanciën. De ANBO staat volgens Den Haan voor gedeelde belangen, niet voor deelbelangen.

De ANBO doet de fractievoorzitters de volgende voorstellen:

Zowel voor actieven als postactieven moet er sprake zijn van een rechtvaardige en gelijkmatige inkomensontwikkeling;

Geef de verhoging van de AOW-leeftijd zodanig vorm dat aanvullende pensioenen daar naadloos op aansluiten;

Focus niet op het afschaffen van maatregelen die oudere werknemers duur zouden maken (daarmee houdt je de negatieve beeldvorming namelijk juist in stand), maar leg de nadruk op de meerwaarde die oudere werknemers hebben in kennis en ervaring en draag dit ook uit;

Hervorm de zorg tot een stelsel gericht op gezondheidswinst;

Realiseer een inkomensafhankelijke zorgpremie voor alle inkomensgroepen. Schaf de zorgtoeslag af, fiscaliseer de AOW en de AWBZ en realiseer een inkomensafhankelijke toeslag voor senioren;

Realiseer een betere beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer;

Maak ernst met de aanpak van de woningmarkt. Investeer in voldoende woningen voor senioren.

Of de minister voor ouderen er komt ligt in de handen van de fractievoorzitters en onderhandelaars. De voorstellen van de ANBO zijn zo slecht nog niet, wie weet maken ze een kans.

 

Nico van Scheijndel

14 september 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.