Proud to be Senior

Thuiszorg regel je zelf maar

augustus 23rd, 2012

Minister Schippers van Volksgezondheid en nummer twee op de lijst van de VVD stelt vandaag dat niemand meer thuiszorg krijgt, behalve diegene die zelf niemand hebben. De ANBO is fel tegen dit plan en pleit voor echte hervormingen in plaats van proefballonnen.

 

Als het aan de VVD ligt krijgen ouderen geen thuiszorg meer en regelen ze de hulp die nodig is zelf binnen de eigen kring. Alleen zij die geen familie of vrienden hebben komen nog in aanmerking voor thuiszorg. Minister Schippers van Volksgezondheid en nummer twee op de lijst van de VVD zegt dat vandaag in het Algemeen Dagblad. De minister wijst er op dat momenteel 630.000 Nederlanders thuiszorg ontvangen en dat dit onbetaalbaar wordt. Eerder deze week liet de minister al weten dat zij vindt dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. In het AD gaat zij nog een stapje verder door te stellen dat de thuiszorg er alleen maar is die mensen die zelf geen familie of vrienden (meer) hebben.

De SP, PVV en PvdA die niet willen bezuinigen op de ouderenzorg verwijt ze de kop in het zand te steken. De ouderenorganisatie ANBO is het ook niet met het voorstel van de liberalen eens en wijst er op dat de plannen eerder tot een kostenexplosie zullen leiden dan tot een bezuiniging. Dit omdat mensen die veel zorg nodig hebben een zwaardere zorgindicatie zullen krijgen wanneer er geen informele hulp te krijgen is. Het lijkt de ANBO beter dat de minister eerder eens aan de slag gaat met echte innovaties die de effectiviteit van de zorg vergroten en de zorgkosten reduceren. Of stelt de ANBO voor, maak de eigen bijdrage zorg volledig inkomensafhankelijk, dan dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Maar dat is misschien niet wat de achterban van de VVD graag wil horen.

Zorg voor onze zwakke en zieken behoort niet te berusten op charitas, maar op solidariteit van de sterken met de zwakken. Vragen om hulp, is dat nog van deze tijd of weer van deze tijd?

 

 

Nico van Scheijndel

23 augustus 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.