Proud to be Senior

In vrijwel alle huwelijkse voorwaarden staat een verrekenbeding dat u jaarlijks moet uitvoeren. Doet u dit niet, dan kan dat grote financiële gevolgen hebben.

 

Wanneer u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd moet u volgens die voorwaarden waarschijnlijk ook jaarlijks 50/50 verrekenen dat wat een ieder buiten de kosten van het huishouden overhoudt. Doet u dat niet jaarlijks, dan kan dat grote gevolgen hebben zo blijkt uit een arrest van de Hoge Raad van 12 juni jongstleden. In deze zaak hadden de echtgenoten niet verrekend, maar waren de aandelen van meneer in plaats van de oorspronkelijke € 35.000 gegroeid naar 3 miljoen euro. Bij de echtscheiding claimde mevrouw de helft daarvan, de Hoge Raad gaf haar gelijk wat haar 1,5 miljoen euro oplevert. Door wel te verrekenen had meneer de helft van zijn vermogen in zijn eigen zak gehouden.

De andere kant is dat wanneer u onder huwelijkse voorwaarden was gehuwd en u niet verrekend hebt tijdens het huwelijk, u bij overlijden ook gebruik van dit arrest kunt maken. De ‘arme’ partner heeft dan al de helft en erft het kindsdeel van de overleden partner wat veel erfbelasting kan schelen. Overlijdt echter de ‘rijke’ partner dan moet hij misschien erfbelasting betalen over dat geen wat eerder al (in zijn beleving) van hem was.

Door jaarlijks te verrekenen en zorgvuldig om te gaan met de ontstane situatie bij niet verrekenen kunt u veel verdienen of verliezen. Bestudeer dus uw situatie goed.

 

Nico van Scheijndel

16 augustus 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.