Proud to be Senior

Als er niets veranderd in de manier waarop pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen ziet het grootste pensioenfonds van Nederland zich genoodzaakt het pensioen in 2014 met bijna 15 procent te korten.

 

Het pensioenfonds voor onder andere de ambtenaren en het onderwijs, het ABP ziet zich volgens de Volkskrant genoodzaakt om in 2014 de pensioen met maximaal 14,5 procent te korten. Eerder kondigde het ABP al aan de pensioenen in 2013 te laten dalen met 0,5 procent. In een interne nota komt het ABP tot de conclusie dat zij om begin 2014 de verplichte minimale dekkingsgraad van 105 procent te hebben, de pensioen met 10 tot 15 procent moet  verlagen. Samen met de 0,5 procent die de pensioenen in april 2013 al wordt gekort zal de maximale korting dan 14,5 procent zijn. Samen met het al jaren niet geïndexeerde pensioen zal het ABP-pensioen dan in 2014 een kwart lager zijn dan de bedoeling was.

Praktisch betekenen de mogelijke kortingen dat een gemiddeld persoon die naast de AOW € 10.000 bruto pensioen per jaar ontvangt in 2013 € 3,50 minder bruto pensioen per maand. In 2014 zal die pensioengerechtigde ongeveer € 100 per maand minder pensioen beuren.

Niet alleen de pensioenen worden lager in 2014, ook de pensioenpremie voor de pensioenopbouwers moet flink omhoog. Volgens de interne ABP-nota voor de 17 grote pensioenfondsen met gemiddeld 28,5 procent. Bij het ABP zou de pensioenpremie in 2014 met 29,9 procent moeten stijgen, inclusief de herstelopslag van 5 procent.

Het grote korten en de dramatisch gestegen pensioenpremie zijn het gevolg van de huidige manier waarop pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten bereken. Nu moet dat met een actuele rente van ongeveer 2 procent. In 2007 was de rekenrente nog 5 procent en had het ABP daarmee een dekkingsgraad van 140 procent, eind juli was dat ondanks goede rendementen op beleggingen nog maar 91 procent.

Momenteel voeren de Nederlandse pensioenfondsen met het ministerie van Sociale Zaken en De Nederlandse Bank gesprekken om de rekenrente aan te passen. Het is te hopen dat die gesprekken op korte termijn tot een oplossing komen, want in het najaar moeten de pensioenfondsen de pensioenpremies voor 2013 vaststellen. Korten op pensioenen moet een jaar van te voren zijn aangekondigd, ook daarvoor gaat de tijd knellen.

 

Nico van Scheijndel

22 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.