Proud to be Senior

De ouderenorganisatie ANBO heeft 1300 van haar leden gevraagd naar de effecten van de lagere zorg- en huurtoeslag en hogere eigen bijdrage zorg en AWBZ/WMO. De conclusie is dat de koopkracht van ouderen flink onder druk staat.

 

Wat gevreesd werd is bewaarheid, uit een onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO blijkt dat de koopkracht door diverse kabinetsmaatregelen zwaar onder druk staat. De mindere zorg- en huurtoeslag, de hogere zorgpremies en de hogere eigen bijdrage AWBZ of WMO zijn goed merkbaar in de portemonnee van de ouderen. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de 1300 deelnemers een netto inkomen heeft dat niet gedaald is ten opzichte van vorig jaar, het is zelfs € 10 tot € 30 per maand gestegen. Een groep van 30 procent heeft eenzelfde bedrag minder per maand aan netto inkomen. Tot zo ver het goede nieuws.

Ruim de helft van de ondervraagden heeft een zorgtoeslag, bij een kwart daarvan daalde de zorgtoeslag met maximaal € 10 per maand. De toeslag daalde bij 12,5 procent van de deelnemers maandelijks met meer dan € 20.  Ook de huurtoeslag daalde bij  bijna 12 procent van de deelnemers met € 10 tot € 20 per maand.

De stijgende zorgpremies zijn bij alle deelnemers voelbaar, aan zorgpremie geven zij maandelijks € 10 tot €30 meer uit. Van de deelnemers moest 80 procent een eigen risico betalen, bijna een derde al het hele bedrag van maximaal € 220 per persoon. Vooral de mensen die zorg ontvangen uit de AWBZ, bijvoorbeeld in een verzorgings- of verpleeghuis of WMO (huishoudelijke hulp) merken het effect van de hogere eigen bijdrage. Van de deelnemers krijgt 10 procent hulp van de AWBZ of WMO. Van hen ging de eigen bijdrage met maandelijks tot € 50 omhoog, bij een klein percentage (2,5 procent) zelfs meer dan met € 200 per maand.

Met het onderzoek waarschuwt de ANBO voor het dalen van de koopkracht van ouderen. Het inkomen van de 65-plussers neemt nauwelijks toe of dreigt door korting op de pensioen zelfs (verder) te dalen. Naast de genoemde lagere toeslagen of hogere eigen bijdrage nemen ook nog eens de kosten voor energie en gemeentelijke belastingen toe. Kortom de koopkracht van ouderen staat ernstig onder druk.

Nico van Scheijndel

5 juli 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.