Proud to be Senior

Onlangs is het besluit van de staatssecretaris van Financiƫn Weekers om serviceflats voor de erfbelasting lager te waarderen in de Staatscourant gepubliceerd. Met terugwerkende kracht telt nu de waarde in het economisch verkeer voor de erfbelasting.

 

Een serviceflat erven kon tot voor kort tot een dubbele teleurstelling lijden. In de eerste plaats lopen de verplichte servicekosten door waardoor de waarde van de serviceflat vaak voor een groot deel of geheel opging aan die verplichte kosten voor personeel en maaltijden. In de tweede plaats moesten de erfgenamen sinds 2010 erfbelasting over de WOZ-waarde van de serviceflat. Een waarde die vaak veel hoger lag dan de waarde waarvoor de flat uiteindelijk werd verkocht.

Aan de hand van twee gerechtelijke uitspraken en voortschrijdend inzicht heeft de staatssecretaris onlangs bepaald dat serviceflats tegen de economische waarde mogen worden gewaardeerd. Er is sprake van een serviceflat volgens de staatssecretaris wanneer de verkoopwaarde tenminste 30 procent onder de WOZ-waarde ligt en wanneer er een verplichte afname is van bepaalde diensten. Die diensten zijn bijvoorbeeld maaltijden, de kapper of alarmservice. Ook erkend de staatssecretaris dat de kring van gegadigden beperkt is, zeker wanneer het een verouderde serviceflat betreft.

Erfgenamen van een serviceflat mogen in plaats van de WOZ-waarde nu de waarde opgeven waarvoor de woning is verkocht. Omdat de nieuwe regeling werking heeft tot 1 januari 2010 kan het zijn dat er al erfbelasting is betaald over een hoger bedrag omdat de WOZ-waarde is opgegeven. In dat geval kan er met terugwerkende kracht via een ambtshalve herziening een beroep worden gedaan op artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de hardheidsclausule.

Nico van Scheijndel

22 mei 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.