Proud to be Senior

De NOS heeft onder 80 notarissen onderzoek gedaan naar de gevolgen van de huizenmarkt voor erfgenamen die een huis erven. Die blijken vaak met een restschuld te blijven zitten.

 

Volgens de 80 notarissen die de NOS ondervraagd heeft blijken veel erfgenamen met een restschuld achter nadat de erfenis is afgerond. Boosdoener is de geërfde woning die maar niet verkocht wil worden en dan met name de hypotheek die nog op de woning rust. Volgens de notarissen heeft de gemiddelde geërfde woning nog een hypotheekschuld van € 64.000 en wordt een woning pas na gemiddeld twee jaar verkocht. De hypotheek- en zakelijke lastenvan de geërfde woning  moeten de erfgenamen door betalen. Het gevolg is dat de erfgenamen vele duizenden euro’s verliezen. Een alternatief voor de erfgenamen is om beneficiair te aanvaarden zodat ze nooit voor meer schulden aansprakelijk zijn dan dat er bezittingen zijn. Gevolg is dat de erfenis ook als er wel een positief saldo voor de erfgenamen blijkt pas verdeeld kan worden als de woning verkocht is en dat kan dus lang duren.

Het CDA trekt zich het lot van de erfgenamen aan en vraagt staatssecretaris Weekers van Financiën hoe hij denkt om te gaan met deze erfgenamen en of er inderdaad een toename is van het aantal erfgenamen dat in de problemen komt. Het CDA vraagt de staatssecretaris of hij bereidt is maatregelen te nemen om de erfgenamen tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door de erfbelasting niet na uiterlijk twee jaar te hoeven betalen, of dat beneficiair aanvaarden standaard wordt. Of hoe de staatssecretaris wil omgaan met woningen die voor een lagere waarde zijn verkocht dan de WOZ-waarde die uitgangspunt was voor het bepalen van de verschuldigde erfbelasting.

Het antwoord van de staatsecretaris zal nog wel even op zich laten wachten, maar het is goed dat deze problematiek onder de aandacht wordt gebracht. Niet in de laatste plaats voor het meer bekend maken van de mogelijkheid van beneficiair aanvaarden wat veel erfgenamen een restschuld na erven kan schelen.

Nico van Scheijndel

1 mei 2012

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.