Proud to be Senior

Let op uw buikomvang

december 5th, 2011

De omvang van uw taille is een goede indicator voor de sterftekans aan een hart- of vaatziekte. Uit onderzoek onder een grote groep Nederlanders blijkt te veel of te weinig tailleomvang de sterftekans verdubbeld.

Het Nederlandse RIVM heeft onderzoek laten doen naar de invloed van de tailleomvang op de gezondheid van mannen en vrouwen. In totaal zijn 58.000 65 tot 75-jarigen onderzocht met een heldere conclusie. Namelijk dat een tailleomvang van 123 cm of meer bij mannen of 105 centimeter of meer bij vrouwen de kans op overlijden aan een hart- of vaatziekte verdubbeld. De normale buikomvang van de Nederlandse man is 94 centimeter, die van de vrouw 80 centimeter.
Naast dikker blijkt ook mager eenzelfde risico te hebben. Ouderen met een ondergewicht, dat wil zeggen met een Body Mass Index (BMI) van minder dan 20 blijken ook een dubbel zo grote sterftekans te hebben. Een normale BMI bevindt zich tussen de 20 en 25. Uw BMI berekent u door uw lengte met zichzelf te vermenigvuldigen en deze uitkomst vervolgens te delen door uw gewicht. Bent u bijvoorbeeld 1.70 m lang en weegt u 69 kilo, dan is uw BMI: 1,7 maal 1,7 is 2,89. Uw gewicht gedeeld door 2,89 geeft een BMI van 23,9 uw gewicht ligt keurig binnen de gezonde bandbreedte. Meet voor de zekerheid even uw buikomvang ook, want dat zegt voor de sterftekans op hart- en vaatziekten meer.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.